Sisteme desfumare

Reparatii actuator Expert Service 24/7

Reparatii Actuator Expert Service 24/7

Securitatea la incendiu are doua obiective fundamentale: prevenirea incendiului (Fire Prevention) si protectia la foc in conditii de incendiu (Fire Protection). Protectia la foc in caz de incendiu la randul ei are doua tipologii de actiuni: active si pasive. Activitatea de desfumare (eliminarea fumului din incinta in care s-a produs un incendiu) poate fi activa in cazul in care se face automat (desfumare mecanica) si pasiva in cazul in care este o desfumare naturala.

Sistemele de evacuare a fumului, de ecranare, de presurizare, ventilare si introducere de aer proaspat fac parte din complexul de actiuni denumit generic desfumare.

Desfumarea activa presupune existenta unui sistem de senzori capabil sa detecteze producerea incendiului si un sistem electronic de activare a mecanismelor de evacuare a fumului. In cele mai multe cazuri fumul se evacueaza prin trape de fum sau ferestre care se deschid automat pentru a-i permite sa iasa din incinta.
Desfumarea are un rol foarte important in securitatea la incendiu. Statisticile arata ca in peste 90% din cazuri decesul este provocat prin intoxicare cu gaze si nu prin arsuri.

Mai jos sunt descrise doua sisteme de desfumare bazate pe principiul evacuarii fumului din incinta.
Primul, desfumare prin deschiderea automata a ferestrelor este pretabil in cazul in care nu se pot instala trapele de fum sau in cazul in care incinta este prevazuta cu suprafete vitrate. Un exemplu in acest sens este Biblioteca Nationala din Bucuresti unde pentru ventilatie si evacuarea fumului se utilizeaza spatiul vitrat, prevazut cu peste 300 de automatizari de ferestre.
Cel de al doilea, evacuarea prin trape de fum este sistemul perfect pentru spatii unde exista cupole: spatii industriale, zone comerciale mari, etc.

Automatizarile de ferestre
Automatizarile de ferestre au menirea de a inlocui sistemele clasice de inchidere / deschidere a ferestrelor. Prin utilizarea unui sistem mecanic acestea se pot deschide automat, printr-o apasarea de buton, printr-o comanda data din telefonul mobil sau in caz de incendiu prin comanda transmisa de senzorii de fum / foc, centrala de alarma la incendiu, etc.

Automatizarile de ferestre nu inseamna numai confort. In cazul in care acestea sunt situate in spatii greu accesibile (inaltimi mari, cupole), singura solutie pentru a putea fi deschise este de a monta sisteme mecanice de deschidere. In plus, sunt cazuri in care se opteaza pentru ventilatie naturala, facuta prin deschiderea ferestrelor, in cazul acesta e necesara deschiderea a cel putin 25% din ferestre. Un sistem automatizat va face acest lucru intr-un timp scurt printr-o apasare de buton. Salile de sport construite in ultimii ani in Romania au o zona vitrata formata din ferestre asezate la o inaltime de 10 metri. Pentru aerisire se deschid circa un sfert dintre ferestre, actionand sistemele manuale (cu manivela). Procesul de aerisire se face greoi, in plus mecanismele de cabluri + manivele rezista la un numar relativ mic de actionari. Solutia in cazul acesta este utilizarea unui sistem automat de deschidere a ferestrelor. In plus, un astfel de sistem asigura si evacuarea fumului in caz de incendiu. Marele beneficiu adus de aceste motoare este de fapt participarea activa la protectia la foc. In cazul in care se opteaza pentru motoarele de 24 de V, cuplate la o centrala de comanda si la sistemul de senzori se poate construi un sistem sigur si eficient de evacuare a fumului cu deschideri de latime/miscare ce pot ajunge pana la 1500 mm si peste.

Trapele de fum pentru evacuare fum, gaze toxice si caldura
Trapele de fum sunt sisteme complexe care pot asigura ventilatia zilnica a spatiilor si evacuarea fumului si gazelor toxice in caz de incendiu. Un astfel de sistem are in componenta o serie de elemente: rama dubla din profile de aluminiu, cilindru pneumatic, centru comanda deschidere (bloc supapa), fiola termofuzibila calibrata la 68°, 90°, 120° C, butelie cu gaz comprimat (CO2), activator pirotehnic, cupola din policarbonat celular termoformat, mecanism de deschidere din exterior pentru intretinere, baza din tabla galvanizata si termoizolanta. Plaja dimensiunilor de realizare a trapelor de fum se intinde pe o scara de la 800×800 mm pana la 2000×2500 mm.

Iata cateva dintre elementele componente ale trapelor de fum:
Cilindru pneumatic (motor)
Este un motor pneumatic liniar, confectionat dintr-o carcasa si pistoane concentrice din duraluminiu cu capete din otel. Este un sistem secvential telescopic cu trei segmente ce se deschid succesiv de la diametrul cel mai mare la diametrul cel mai mic. Ultimul segment al motorului ce va fi actionat (cel cu diametrul cel mai mic) are o viteza de deschidere redusa deoarece ultima faza a deschiderii se face peste 90 de grade unde greutatea ramei superioare actioneaza cu forta inversa asupra cilindrului si trebuie incetinita viteza de deschidere pentru a preveni deteriorarea sistemului (sistem antisoc).

Fiola termofuzibila
Sistemul de deschidere este prevazut cu o fiola realizata din sticla ce contine un lichid colorat (in functie de temperatura la care este calibrata) sensibil la variatii de temperatura. Acest lichid cand vine in contact cu o sursa de caldura isi mareste volumul (se expandeaza) iar presiunea astfel creata sparge fiola. Asftel se determina eliberarea unui arc pretensionat ce inteapa butelia cu gaz comprimat, de regula CO2, gaz ce se destinde in camera pistonului producand deschiderea trapei. Fiola este calibrata la 68°, 90°, 120° C si se utilizeaza in functie de scenariul la incendiu in care se incadreaza cladirea. Fiola este un element de unica folosinta neexistand posibilitatea de reincarcare.

Butelia cu gaz comprimat
Este un recipient confectionat dintr-un otel special ce contine CO2 comprimat. La un capat este prevazuta cu filet prin intermediul caruia se monteaza pe blocul de comanda. Este prevazuta cu un invelis presurizat care va fi perforat de un ac in situatia in care fiola termofuzibila se sparge si actioneaza mecanismul de deschidere automata a trapei (cilindrul sau pistonul pneumatic). Butelia cu gaz comprimat este un element de unica folosinta neexistand posibilitatea de refolosire sau reincarcare.

Activatorul pirotehnic
Activatorul pirotehnic sistemul de siguranta si de comanda care este montat pe dispozitivul de deschidere a trapei ce actioneaza independent de fiola termofuzibila. El poate fi actionat de la distanta printr-un buton de urgenta sau prin conectarea la o retea de senzori de fum si caldura si / sau o centrala cu buton de siguranta.
El este alcatuit dintr-un micropiston cu o cursa de 15 mm in camera caruia este o capsa pirotehnica cu aprindere interna care la primirea unui impuls electric (12V sau 24V, 0,2A) explodeaza, actionand micropistonul care sparge mecanic fiola termofuzibila. Acesta este prevazut cu racord electric si impamantare cu cablu protejat la foc cu un invelis siliconic.

Cupola din policarbonat termoformat
Cupola este realizata din policarbonat celular termoformat, autoportant, rezistent la conditii meteo extreme cu un coeficient de transfer termic de 1,8 W/m2K. Cupola poate fi folosita si pentru rolul de luminator natural. In functie de elementele solicitate cupola poate fi realizata si din alte materiale de acoperis cum ar fi: PMMA, rasina poliesterica armata cu fibra de sticla, etc. Aceasta cupola in functie de dimensiunile trapei (cand acestea sunt maxime) se va realiza din doua bucati ce se vor imbina pe cuta.

Mecanism de deschidere din exterior pentru intretinere
Acesta este realizat printr-o tija metalica ce strapunge rama inferioara pana la exterior si ea face corp comun cu pistonul din blocul de comanda ce realizeaza blocarea ramei superioare si astfel prin actionarea lui se poate debloca si deschide din exterior rama superioara fara a afecta sistemul automat de deschidere. Pistonul in capatul opus tijei este prevazut cu un “cioc” de blocare a ramei superioare, acesta in cazul deschiderii in caz de incendiu este actionat pneumatic pentru a elibera rama superioara. Inelul fixat pe rama superioara este prevazut si cu un reglaj filetat pentru a putea fi reglat in cazul in care rama superioara nu face presiune pe cea inferioara sau in cazul in care de-a lungul timpului apar dereglari. Trapa mai este prevazuta si cu elemente adiacente necesare pentru a asigura functionalitatea acesteia cum ar fi: garnituri de etansare, tub flexibil de legatura, racorduri, suruburi, etc.

Pe langa reviziile anuale obligatorii conform normelor europene si romanesti, sistemele de desfumare si luminatoare necesita servicii de mentenanta regulata sau servicii de interventie punctuala in urma unui eveniment.

Echipele noastre de specialisti, autorizati pentru astfel de lucrari va stau intotdeauna la dispozitie.

TRAPE DESFUMARE SI AUTOMATIZARI PENTRU FERESTRE – Reguli si proceduri de mentenanta:

Control functional componente specifice:

 • Verificare suprafata platformei / ferestrei;
 • Verificare stare sisteme hidraulice;
 • Verificare stare sisteme pneumatice;
 • Verificare stare motoare electrice;
 • Verificare stare balamale si prinderi;
 • Stare si etansare rama;
 • Verificare fiole termofuzibile;
 • Verificare stare activatori pirotehnici.

Control actionare pneumatica sau electrica:

 • Test presiune, test siguranta;
 • Test limite de cursa motoare electrice;
 • Cabluri electrice si interconectare;
 • Impamantare;
 • Izolatie cabluri si panouri de actionare;
 • Verificare integritate panouri de actionare, butoane, afisaj si avertizare;
 • Verificare sisteme de siguranta, repozitionare, interconectarea cu diverse sisteme de alarma la incendiu si fum;
 • Test acumulatori;
 • Verificare electrozavoare.

PROCEDURI DE MENTENANTA CORECTIVA PENTRU SISTEME DESFUMARE:

 • Controlul, verificare si refacerea prinderilor la pereti, toc si tavan;
 • Curatare si gresarea sistem, acolo unde este cazul;
 • Reglare role si angrenaje;
 • Gresare role si angrenaje;
 • Strangeri si refaceri imbinari, reglaje;
 • Reprogramare limite de curse si forte de actionare;
 • Probe functionale si reglaje finale (conform prescriptii furnizor).

Producatorii care intra in portofoliul nostru de service:
GEZE, Kato, Essmann, Lamilux, G-U BKS etc.

Mentenanta Web by Firma Web Design